Tio saker om din åldrande bostad

När hus blir äldre, får husen också en del krämpor som påverkar dess mående.

Om man har koll på detta eller anlitar fackkunnigt folk, för att kolla av det, så förlänger du livslängden på huset och ser till att eventuella problem är små och inte blir stora problem som kostar skjortan eller mer.

Så när en bostad är 50 år eller äldre, finns det flera områden som kan behöva ses över för att säkerställa dess säkerhet, funktion och komfort. Här är en lista över 10 vanliga problemområden som äldre bostäder kan drabbas av samt lite matnyttiga länkar:

En ramp längs en böjd vägg i Kiasma-museet, Helsingfors, Finland

Nummer ett – Elinstallationer

Äldre elinstallationer kan vara otillräckliga för moderna krav och potentiellt farliga. Ledningar kan vara föråldrade och uttag kan sakna jordning eller ha fel typ av uttag. Dvs de ledningar som i finns i huset kan bli källa till problem genom fel på elutrustningen, fel på jordningen eller saknar jordfelsbrytare.

https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/din-elanlaggning/kopa-och-elbesikta-hus

Nummer två – Värme och Vatten

Gamla rör kan vara av galvaniserat stål som rostar inifrån och kan läcka eller spricka, vilket leder till vattenskador och ineffektiv vattendistribution. Rören kan även vara av material som inte är lämpliga för tex dricksvatten. System kan ha byggts av icke fackman och ha följd problem på grund av det

https://www.vvsforum.se/2023/05/personer-utan-vvs-kunskap-installerar-kokets-vitvaror/

Nummer tre – Tak

Taket kan ha försvagats av ålder, väder och vind, vilket kan leda till läckor eller till och med strukturella skador. Ofta blir denna typ dyra att åtgärda om det inte upptäcks i god tid.

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/utomhus/tak/tak–tips

Nummer fyra – Fukt och mögel

Fuktproblem kan uppstå på grund av dålig ventilation, läckor eller felaktig isolering, vilket kan leda till mögel och andra hälsoproblem.

Enl rapport från folkhälsomyndigheten uppger 19% år 2017 att de har mögel i sitt hem.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/publikationer-och-material/publikationsarkiv/m/miljohalsorapport-2017

Nummer fem – Isolering

Äldre hus har ofta dålig isolering, vilket leder till högre energikostnader och sämre komfort. Gamla material kan också ha försämrats med tiden.

https://www.energimyndigheten.se/effektiv-energianvandning/guider/husguiden-for-dig-som-vill-energieffektivisera-ditt-hus/minska-behovet-av-varme-och-varmvatten/tillaggsisolering/isolering-av-yttervaggar-golv-och-kallare

Nummer sex – Grundläggning

Med tiden kan husets grundläggning sätta sig, vilket kan leda till sprickor i väggar och golv, och i värsta fall, strukturella skador.

https://www.dinbyggare.se/sa-lagar-du-sprickor-i-husgrunden/

Nummer sju – Fönster och Dörrar

Gamla fönster och dörrar kan vara otäta, vilket leder till drag, fuktproblem och högre uppvärmningskostnader. Äldre fönster har också dåliga U-värden vilket påverkar uppvärmningskostnader. De kan också vara mindre säkra.

https://byggmentor.se/renovera/nya-fonster-tips-kostnader

Nummer åtta – Ventilation

Otillräcklig ventilation är vanligt i äldre hus, vilket kan leda till fuktproblem, mögel och dålig inomhusluft.

https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/ventilation/kontrollera-din-ventilation

Nummer nio – Avloppssystem

Gamla avloppssystem kan bli blockerade eller korroderade med tiden, vilket kan orsaka översvämningar eller hälsorisker.

Länk till https://avloppsguiden.se/informationssidor/toaletter/

Vitt abstrakt geometriskt konstverk från Dresden, Tyskland

Nummer tio – Asbest och andra farliga byggmaterial

Asbest, blybaserad färg och andra farliga material användes ofta i byggnader förr i tiden. Dessa material är hälsorisker och kräver professionell hantering vid renovering och att hitta.

https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/asbest/har-finns-asbest/?hl=%C3%A4ldre%20hus

Att ha dessa områden i åtanke och att inspektera dem noggrant kan hjälpa till att förlänga husets livslängd och upprätthålla säkerheten och komforten för dem som bor där.

Kontakta oss vid behov